Kuurinniityn historiaa

KUURINNIITYN HISTORIAA

Ensimmäiset rakennukset Kuurinniittyyn, silloiseen Södrikin kylään, rakennettiin 1930-luvulla nykyisen Kuurinniityntien varteen. Tuomarilan puoleista etuosaa kylästä kutsuttiin Södrikin kyläksi ja vielä 1930-luvulla metsäalueena ollutta peräkylää Hemtansin kyläksi. Södrikin kylälle kuljettiin 1930-luvulla junalla, joko Kauniaisten tai Tuomarilan asemalle, josta polkuja pitkin käveltiin joko kesämökille tai uudelle asuintalolle.

1940-luvulla Kuurinniittyntien mutkassa Kuurinmäentiellä, oli Elannon kauppa, paikalla, johon nyt vuonna 2010 rakennetaan rivitaloja. Kauppaa vastapäätä oli urheilukenttä ja kiven heiton päässä kaupalta, nykyisen Tarvontien lähettyvillä oli tanssilava. Lavalla järjestettiin ainakin juhannustansseja. Sittemmin 1950-luvun puolen välin jälkeen tanssilava paloi. Hemtansin kylää eli nykyistä Kuurinniityn peräkylää, alettiin rakentaa sotien jälkeen 1940-luvulla. Ensimmäiset rakennukset olivat rintamamiestaloja. 1950-luvulla alettiin rakentaa Kuurinniityn ja Ymmerstan kohdalla nykyistä Turunväylää.

Espoosta tuli kaupunki 1970-luvun alussa, jolloin vahvistettiin nykyisten kaupunginosien nimiä. Tällöin Södrikin kylän takamaat nimettiin Kuurinniityksi. Kuurinniityn raja Tuomarilaan päin mennessä on Kuurinniityn ja Pitkännotkon tien välisen pienen sillan kohdalla. Siltaa on silloin kutsuttu Lemmensillaksi. Kuurinniityn nimen pohjana on viljelysnimi Kurängen, joka esiintyy vanhoissa asiakirjoissa jo vuonna 1691 muodossa Kur åkern (www.espoo.fi).

Tuomarilan historiasta löytyy tietoa osoitteessa: http://www.tuomarila.fi/perinne/lipas/historia.html


Lähde: Alueen historiaa sivustolle on kerätty muutamilta pitkään Kuurinniityssä asuneilta henkilöiltä. Jos haluat osallistua historiikin kokoamiseen sivustolle, niin otathan yhteyttä seuraan. Historia-osuutta täydennetään edelleen.